Ervaringen

Hieronder lees je een aantal ervaringen van uitvaarten die ik de afgelopen
jaren heb mogen begeleiden. Met veel dank aan de betreffende familieleden
voor hun bereidheid om hun zeer persoonlijke verhaal zo openlijk met anderen te delen.

Afscheid van moeder in coronatijd

“Ik had Natalie al eens meegemaakt bij de dood van een goede vriendin. Dat deed ze zo mooi, zorgvuldig en warm dat ik meteen wist: ‘Als mijn moeder gaat, wil ik jou!’

Toen mijn moeder overleed in april 2020 was net de coronacrisis uitgebroken en hoorden we over brandweerpakken bij uitvaarten. ‘Dat zou Natalie nooit doen,’ zei ik tegen mijn zus. Met mondkapjes hebben we mijn moeder samen verzorgd en thuisgebracht. Mijn moeder was een tuindersvrouw en Natalie kwam de volgende dag met een prachtige kaart, met appelbloesem en blauwe lucht. Dat had ik toen niet kunnen bedenken.

Met veel lichtjes

Mijn moeder was 92 en had drie weken opgesloten gezeten in haar kamer, met de ramen dicht. Geen spelletjes meer, geen zingen, geen gymnastiek. ‘Ik wil dit niet meer,’ zei ze, en is toen gestopt met eten.

De condoleance was gewoon thuis, in de tuin, met 1.5 m afstand. Natalie had het zo geregeld dat de crematie in Schagen kon, waar we mama met veel lichtjes konden omringen. Ook daar had ze gezorgd voor een mooie kaart met het programma en een prachtige foto van mijn moeder.

Echt een engel

Natalie geeft je echt alle ruimte, zodat je in je rust en bij jezelf kunt blijven. Ze is er, maar ze is er ook niet. Ze doet alles met zoveel warmte, aandacht, betrokkenheid, zorgvuldigheid en integriteit. En ze houdt ook goed het overzicht. Dit wens je iedereen toe, om zo de laatste stap te mogen beleven. Natalie is ontzettend liefdevol, echt een engel.”

Aafke Bruijn

Afscheid van vader in strandpaviljoen

Toen het einde naderde voor mijn vader, die in een verpleeghuis verbleef, wilden we de uitvaart niet op de gebruikelijke manier doen maar er iets eigens van maken. We kwamen uit op Natalie en dat bleek een schot in de roos.

We wilden een ontspannen samenzijn met elkaar waar iedereen met een praatje of stukje muziek kon komen. In het gesprek met Natalie kwamen we uit op het strandpaviljoen waar mijn ouders al jaren wekelijks kwamen, samen met een bevriend echtpaar. Natalie wist het allemaal te regelen, ook met het crematorium, hoewel het op een zondag was.

‘Denk er goed over na.’
Natalie schatte snel in waar onze behoeften lagen en luisterde goed naar alle wensen. Ze nam heel onnadrukkelijk de leiding, maar liet de keuze steeds helemaal aan ons. Ze nam geen genoegen met snelle beslissingen, dan zei ze: ‘Denk er goed over na. Wil je dit echt? Je kunt dit maar één keer doen.
’ 

Vader in eigen auto
We hebben mijn vader in de kist lopend naar huis gebracht en later de kist in een eigen auto naar het strandpaviljoen gereden. W
ij hebben in drie jaar tijd acht begrafenissen gehad, maar hadden nog niet eerder meegemaakt hoeveel tijd er voor ons genomen werd. Ze laat alles zo vloeiend verlopen, alsof het allemaal vanzelf gaat. En met de nodige humor – daar houden wij ook van.

Eerste overlijden voor de kleinkinderen
Voor de kleinkinderen, 20ers en 30ers, was dit het eerste overlijden dat ze bewust meemaakten. Natalie gaf ze allemaal een taak bij 
opa’s verzorging. Sommigen moesten natuurlijk even een drempel over, maar toen was het ijs snel gebroken.

Toen mijn moeder negen maanden later overleed, hebben we direct contact gezocht met Natalie en ook dat is een mooi en warm afscheid geworden.

Geweldig dat ze nu voor zichzelf begint, zodat ze nog meer haar eigenheid en creativiteit kan inzetten. Vooral nu, in coronatijd, is dat hard nodig.”

Jan Verbeek

Natalie is ontzettend liefdevol, echt een engel  


Aafke Bruijn

Plotseling afscheid echtgenoot

“Ik kende Natalie al als uitvaartbegeleidster bij het overlijden van mijn moeder, waar ze ons ontzettend goed was bevallen. Dus toen mijn partner onverwachts overleed, werd het meteen Natalie.

Op een plotselinge dood ben je gewoon totaal niet voorbereid, en door alle emoties heb je dan niet alles even helder. Maar met haar rust en overzicht hielp ze me bij al mijn beslissingen, zonder enige haast. ‘Morgen zien we wel verder,’ zei ze dan. Ze nam me veel uit handen, en toch gaf ze me het gevoel dat ik zelf de regie had.

Huiselijk en intiem
Tien maanden eerder was mijn schoonmoeder overleden, voor wie ik vijf jaar mantelzorger was geweest. Bij haar uitvaart heb ik toen vooral gezien hoe ik het niet wilde, en kreeg ik helder hoe ik het juist het allerliefste wilde.

Natalie gaf ons allerlei tips om die eerste dagen heel rustig door te komen. De sfeer was heel waardig maar ook huiselijk en intiem, niet zo zwart. Elke dag kwam ze langs om te kijken hoe het ging en zorgde ze er bijvoorbeeld voor dat de bloemen ververst werden. Ze betrok ook steeds onze twee volwassen zoons en vriendin erbij. Zo hebben de jongens geholpen met de deur eruit te halen en reden zij de kist met hun vader naar de auto.

Zoveel meer mogelijk
Natalie vroeg ons steeds wat we zelf wilden. Toen mijn buurman zag dat mijn man thuis lag opgebaard, was hij helemaal overstuur. Dat had zijn vrouw ook zo graag gewild, maar de begrafenisvereniging had gezegd dat dat niet kon. ‘Al had ik het raam eruit moeten halen!’ zei Natalie toen. Dat is echt typisch Natalie, die daadkracht.

Er is zoveel meer mogelijk dan mensen vaak denken. Dat wist ik al van het overlijden van mijn moeder. In het ziekenhuis hebben we haar samen in een mooie mand gelegd en in Natalie’s Volvo thuisgebracht, waar we haar zelf gewassen en verzorgd hebben.

Straalt heel veel rust uit
Door zo alles samen met elkaar te doen, haal je die zwartheid en dat onpersoonlijke eraf. Het wordt allemaal zoveel mooier en waardiger als je het op je eigen manier kunt doen. Natalie gaat zo ver mogelijk met al je wensen mee, of komt met alternatieven. Ze houdt het overzicht en straalt heel veel rust uit. Ze geeft je zo’n gevoel van ‘het komt allemaal goed.’ En dat komt het ook, want het afscheid was echt prachtig.”

Moniek Greven

Afscheid van 7-jarige zoon

“Onze Art was 7 toen hij overleed aan een hersentumor. Wij dachten al veel te hebben voorbereid, maar toen het puntje bij paaltje kwam, moest er toch nog heel wat worden besloten. Als gescheiden ouders met allebei een nieuwe partner waren er zoveel ideeën dat we soms door de bomen het bos niet meer zagen. Natalie leidde ons daar geweldig doorheen en zei dan: “We gaan morgen wel verder.”

Oerkracht
We hebben als gezin alles nog veel persoonlijker kunnen doen dan we voor mogelijk hielden, van het zelf vlechten van de baar tot het laatste afscheid. Toen ze mij uitnodigde om iets te schrijven, zei ik: “Ik ga echt niets voordragen.” “Schrijf nou maar,” zei ze. Zij weet dat er een soort oerkracht in ons zit die ze ook in mij heeft wakker gemaakt, want op de dag zelf heb ik het toch voorgelezen.

Met heel haar hart
Natalie is een warme, betrokken vrouw die ook haar vak goed verstaat. Ze denkt overal aan, maar het is geen lopende-band-werk voor haar. Ze neemt echt de tijd en doet het met heel haar hart, als een roeping. Ze heeft een geweldig oog voor detail en zet zich daar ook helemaal voor in. Toen bleek dat in Art’s laatste weken het thema walvissen opeens overal opdook, kwam Natalie bijvoorbeeld aanzetten met een prachtige stof met walvisjes erop voor het doek in zijn baar. 

Wereldlichtjesdag
De bijeenkomst die zij op Wereldlichtjesdag elk jaar in Hoorn organiseert, voor nabestaanden van overleden kinderen, is ook zo’n mooi initiatief van haar. Een heel emotionele avond, die mijn eigen ouders ook prachtig vonden. Ook haar Alles-is-liefde-dagen waren altijd geweldig, en ik weet dat ze ook lezingen organiseert. Ze weet mensen echt te raken met alles wat met de dood te maken heeft.”

Mariëlle, 41, redacteur 

Ze weet mensen echt te raken met alles wat met de dood te maken heeft.”  


Mariëlle

Plotseling afscheid van levenspartner

“Ik ken Natalie al 20 jaar, onder meer van het hospice waar zij deelnam aan mijn training palliatieve zorg. Toen Ed, mijn lief, toch nog heel plotseling overleed, tijdens een visite, wilde ik alles zo persoonlijk mogelijk doen, en zo kwam ik bij haar. Ook had ik behoefte aan een lief mens, aangezien ik volledig uit het lood geslagen was door de gigantische schok, net als de kinderen en iedereen om ons heen.

Niet alles in één dag
Zelf ben ik vrij direct, Natalie straalt vooral rust uit. Ook in haar verschijning is ze meer een engelachtig type, heel zachtaardig en fijngevoelig. Ik ben meer iemand van doorpakken, maar zij wist me af te remmen en gerust te stellen dat niet alles in één dag geregeld hoefde te worden. Ze hielp me om mezelf telkens toe te staan een stapje terug te doen en te zeggen: “Het is genoeg voor vandaag, vertrouw er maar op.”  

Iedereen voelde zich gehoord
In ons samengestelde gezin wist Natalie zich steeds heel bescheiden en elegant in te voegen. Bij dreigende dilemma’s kwam ze met verrassende oplossingen. Ik wilde bijvoorbeeld zoveel mogelijk zelf doen, maar andere familieleden gaven toch de voorkeur aan een officiële rouwauto. Natalie wist toen een mooie bordeauxrode limousine te regelen die mijn zoon zelf mocht besturen, met mij ernaast en de kist achterin. Na afloop kreeg ik ook van iedereen terug dat ze zich zo gehoord en gerespecteerd voelden.

Topsport
Ik dacht dat ik inmiddels wel wist waar verlies en rouw over ging. Ik heb op dat gebied 30 jaar trainingen, coaching en therapie gegeven, in hospices, in een inloophuis voor mensen met kanker en in mijn eigen praktijk. En ik had zelf ook al mijn ouders, mijn broer en mijn zus verloren. Maar je partner verliezen, na 37 jaar samen, en dan ook nog zo plotseling, is echt topsport. Het voelde alsof mijn hele basis werd weggeslagen. Ik leefde met een open zenuw, alles kwam keihard binnen en deed pijn. Toch wilde ik mijn hele proces doorleven, ook de meest pijnlijke momenten.

Thuis koffiedrinken
Ed lag zes dagen thuis opgebaard. De eerste dagen zat ik pal naast hem koffie te drinken en te huilen, maar vanaf de derde dag wilde ik alleen nog op de bank, iets verder weg. Dat kon ik allemaal met Natalie delen, en als ik twijfelde of ik het wel goed deed, of ik wel normaal was, stelde zij me gerust. Dat heb je dan ook echt nodig. Ook vroeg ze steeds of ik toe was aan de volgende stap: van baar naar kist, van kist open naar kist dicht. In dat proces was ze heel sensitief, intuïtief en deskundig aanwezig, ook voor de kinderen.

De troost van een mooie uitvaart
Nu, ruim een jaar later, is het verdriet nog steeds heel dichtbij. Kunnen terugblikken op een mooie uitvaart is daarin absoluut heel troostend. Zijn afscheid was groots en intiem tegelijk, met mooie sprekers en live muziek. Achteraf had ik nog wel zelf de muziek willen aankondigen, met een toelichting op waarom juist dat stuk, maar verder liet Natalie me echt ‘in charge’. Over de hele linie bood ze steun en bemoediging en stimuleerde ze ons om alles zo veel mogelijk samen en op onze eigen manier te doen. Ik ben heel blij dat haar naam me destijds meteen te binnen schoot en dat ik juist haar gebeld heb.”

Wiek Luza, trainer, coach, coördinator Inloophuis Pisa

Afscheid volwassen zoon na zelfgekozen dood

“Natalie heb ik ontmoet bij het afscheid van mijn vader in Hoorn, waar mijn zus haar voor gebeld had. Ik wist meteen: als het ooit nodig is, vraag ik háár. Pas later werd me duidelijk hoe spiritueel ze eigenlijk is, maar kennelijk heb ik dat toen toch al aangevoeld.

Mijn zoon is anderhalf jaar bezig geweest met de voorbereidingen voor zijn zelfgekozen dood. Maar het ging inmiddels zoveel beter met hem dat ik het helemaal niet meer had verwacht. Toen ik het telefoontje kreeg van Rafaels vader, die hem gevonden had, was ik toevallig bij mijn moeder in Hoorn. Mijn zus bracht me terug naar Amsterdam en hoewel het al laat op de avond was, kwam Natalie ook meteen en ving ons heel liefdevol op. Ik was in shock en het echte rouwen kwam pas later, maar ergens had ik er ook vrede mee. Een gevoel van ‘dat het zo moest gaan’, mede door Rafaels mooie afscheidsbrief. Hij was 27.

Ruimte om jezelf te zijn
In die waanzinnig drukke week voor de uitvaart had ik vooral behoefte aan een warm iemand, iemand die naast je staat en je de ruimte geeft om jezelf te zijn. En dat was Natalie. Het was vooral haar ‘zijn’ dat ik zo fijn vond. En ook dat ze me gewoon een knuffel gaf of mijn hand pakte of naast me kwam zitten als ik het moeilijk had.

Engelen
Ik weet dat Natalie dol is op engelen. Zelf heeft ze ook iets engelachtigs, alsof ze al iets van de schoonheid van de andere wereld in zich meedraagt. Ik kon er echt van genieten om haar daar zo mooi te zien staan. Ze heeft duidelijk een pad bewandeld waarin ze zichzelf heeft ont-dekt en ont-wikkeld.

Daadkrachtig
Naast haar warmte en betrokkenheid is ze ook heel professioneel en daadkrachtig. Ze kan goed bijsturen als het nodig is, zoals toen de dienst in de volle kerk erg uitliep (buiten haar toedoen). Ze heeft alles in de hand, op een hele rustige, gevoelige, menselijke manier, waarbij ze helemaal zichzelf blijft.

Nazorg
Haar nazorg was heel persoonlijk en heb ik als heel bijzonder ervaren. Ook de Wereldlichtjesdag in Hoorn, voor ouders van overleden kinderen, begeleidt ze heel liefdevol, net als de lezingen die ze organiseert. Ze is duidelijk echt geroepen voor dit werk.”

Astrid Mann

Vrijblijvend voorgesprek

Wil je een keer in alle rust alle mogelijkheden doornemen?

Ik kom hiervoor graag een keer langs. Vrijblijvend en kosteloos. Ook ver van te voren, als een overlijden nog helemaal niet aan de orde is. Dat geeft rust en duidelijkheid, voor jezelf en voor je nabestaanden.

Je kunt me mailen, bellen of appen op 06-45 24 44 51

Prijsopgave op maat

Wil je graag de totale kosten weten van je uitvaart?

Vraag dan een vrijblijvende prijsopgave op maat aan. Zo komen je nabestaanden niet voor verrassingen te staan als het eenmaal zover is.
Voor een eerste inschatting kun je vast kijken bij
Tarieven.

Je kunt me mailen, bellen of appen op 06-45 24 44 51

Natalie Bosscher Uitvaart

C van Pallandthof 45
1628 ZG Hoorn

info@nataliebosscheruitvaart.nl
06-45 24 44 51 (24/7)

Omdat er liefde is
bestaat er geen voorbij
in alle eeuwigheid ben jij

Toon Hermans