Uitvaart van baby of kind

Het allerverdrietigste dat je kan gebeuren is als je kind overlijdt. Juist dan is het
zo enorm belangrijk dat je echt op jouw eigen wijze afscheid kunt nemen.
Dat kan je helpen bij het moeilijkste wat er is: je kindje loslaten.

Samen

De dagen na het overlijden zijn kostbaar. Het mooiste is als er met mama, papa, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s een kring van liefde en zorg kan worden gevormd, om dit verdriet samen te kunnen dragen. Er is zoveel dat je nog voor en met je kind kunt doen: het verzorgen, incrèmen, aankleden, voorlezen en heel veel liefde geven… Dit zoveel mogelijk samen doen geeft kracht en troost, ook voor later. 

Zonder haast
Het is ook heel belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Tijd om te voelen, zonder haast. Er gaan zo enorm veel gevoelens en emoties door je heen. Ik kan je hierbij helpen door je die tijd en ruimte te geven en suggesties en ideeën aan te dragen. Uit ervaring kan ik je zeggen dat je erop kunt vertrouwen dat er altijd keuzes gemaakt kunnen worden die voor jullie goed voelen.

Zorg ontvangen
Vaak zijn er veel mensen om jullie heen die ook diep geraakt zijn door dit verlies en jullie graag willen helpen en ondersteunen, op vele manieren. Zij willen graag iets DOEN, om hun gevoelens van verdriet en machteloosheid te kunnen hanteren. Voor jullie kan het fijn en troostend zijn om deze zorg te ontvangen.

We hebben als gezin alles nog veel persoonlijker kunnen doen dan we voor mogelijk hielden, van het zelf vlechten van de baar tot het laatste afscheid. Natalie weet dat er een soort oerkracht in ons zit die ze ook in mij heeft wakker gemaakt, want op de dag zelf heb ik toch iets voorgelezen.  

 

Mariëlle

Wateropbaring

Ook als je kindje veel te vroeg geboren wordt, soms spontaan, soms omdat er grote afwijkingen zijn en je hem of haar een moeilijk leven wilt besparen, betekent dat een afscheid. Afscheid van de dromen die je had over je leven met dit kindje.

Om goed afscheid te kunnen nemen, helpt het als je je kindje kunt zien.

Voorheen werden zeer vroeg geboren overleden kinderen na de geboorte in een dekentje, kistje of bakje gelegd. De huid verkleurt dan en wordt donker. Omdat de huid en botten nog niet stevig zijn, vervormt het kindje.

De wateropbaring biedt hier een oplossing voor. Het kindje heeft zijn hele leven in het water geleefd, en dat is dan ook de beste omgeving voor de kwetsbare huid.

Voordelen van de watermethode:

  • De baby neemt een natuurlijke, ontspannen houding aan: de foetushouding.
  • De huid wordt lichter, ook als het kindje al donker verkleurd was bij de geboorte.
  • Er treedt geen vervorming op.
  • Je kunt mooie foto’s maken van het kindje in het water.
  • Je laat het kindje makkelijker zien aan vrienden en familie omdat het er mooi uitziet. Zo kun je echt samen afscheid nemen.
  • Je kunt het kindje aanraken zonder het te beschadigen.
  • Je hebt alleen een bakje met deksel nodig, gevuld met water.

Een bijkomend voordeel is dat je dagelijks echt met je kindje bezig bent. Je kunt voor hem of haar zorgen door het water te verversen, als het nodig is. Dit laatste kan ik of iemand anders natuurlijk ook voor je doen.

Antwoorden op veel gestelde vragen over wateropbaring vind je hier.

Hart van Hout van
Arnaldo Lopez

Hartvanhout

Met liefde gemaakt door Nathalie Roelofsen Nijzink van

Hemelwieg

Hemelwieg

Een hemelwieg is gemaakt voor kindjes die zijn overleden in de baarmoeder, om ook voor deze kindjes een mooi afscheid te verzorgen. Het is een hele moeilijke tijd, en dan wil je je kindje nog even bij je houden, een paar dagen voordat het afscheid komt. Deze periode wordt langer mogelijk met de watermethode, tot wel 5 dagen.

Voor baby’s die zijn overleden net na de geboorte is er een hemelwade.

 

Natalie Bosscher Uitvaart

C van Pallandthof 45
1628 ZG Hoorn

info@nataliebosscheruitvaart.nl
06-45 24 44 51 (24/7)

Omdat er liefde is
bestaat er geen voorbij
in alle eeuwigheid ben jij

Toon Hermans