Ceremonie
Hier vind je ideeën voor de afscheidsceremonie,
rituelen, bloemen, de rouwkaart en rouwvervoer.

Rituelen
Het woord ‘ritueel’ klinkt misschien plechtig, maar eigenlijk is alles wat je met aandacht doet een ritueel:
- samen de overledene wassen en mooi aankleden
- samen de knoppen indraaien om de kist te sluiten
- samen de wade sluiten
- samen de rouwkaarten schrijven, de postzegels plakken
- … en zo voort.
Daarnaast heeft een ritueel vaak met symboliek te maken, zoals het warme licht van kaarsen, de schoonheid van bloemen of de verbinding van een lintenritueel. Het is vooral het samen iets tastbaars doen dat zo’n verbindende kracht geeft aan een ritueel.
Kaarsen
Een kaars, kaarsje of meerdere kaarsen aansteken vinden veel mensen fijn om te doen. Dit kan op vele manieren:
- in alle eenvoud alleen twee kaarsen bij het hoofdeinde van de baar of kist
- ieder gezinslid één kaars laten aansteken
- de kring van familie en naaste vrienden of zelfs alle bezoekers uitnodigen om een kaarsje aan te steken. Dit voelt vaak heel warm: zo wordt de overledene omringd door het licht en de warmte van alle aanwezigen.
Bloemen
Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor bloemen. Op vele manieren kun je aandachtsvolle momenten creëren om je dierbare te omringen met bloemen.
Stenen of andere natuurlijke voorwerpen
Iedereen kan een steen meenemen, al dan niet met een lieve boodschap erop. Deze stenen kunnen later bijvoorbeeld dienen als grafbedekking, of om thuis of in je tuin een mooi mozaïek van te maken, ter nagedachtenis.
Kraanvogels
Jullie kunnen kraanvogels, symbool van vrede en hoop, vouwen en als troost voor de nabestaanden ophangen in een boom of aan een tak, of rijgen tot een slinger.
Harten
Mensen kunnen harten of hartjes maken of meenemen. Al die harten zijn verschillend en uniek en laten de nabestaanden weten en voelen hoezeer iemand gemist wordt. De harten kunnen ook meegaan met de overledene voor ‘onderweg’, voor een goede reis naar het hiernamaals.
Lintenritueel
Bij een lintenritueel worden al tijdens de opbaring linten samengeknoopt en in de handen van de overledene gelegd, door de naaste familie. Bij het allerlaatste afscheidsmoment krijgt ieder familielid een stukje lint mee, als tastbare herinnering aan de band met hun dierbare die altijd zal blijven.
Zang, muziek, dans, gedichten, sprookje
Er kan samen worden gezongen, muziek gemaakt of zelfs gedanst. Je kunt een gedicht opdragen of een mooi sprookje vertellen met een bijzondere symbolische betekenis. Tijdens een afscheidsviering, waarin leven en dood zo naast elkaar voelbaar zijn, kan dit mensen diep raken.

“Zijn afscheid was groots en intiem tegelijk, met mooie sprekers en live muziek. Achteraf had ik nog wel zelf de muziek willen aankondigen, met een toelichting op waarom juist dat stuk, maar verder liet Natalie me echt ‘in charge’. “
Wiek Luza
Bloemen
Bloemen zijn heel persoonlijk. Van de kracht van eenvoud met simpel wit of wit met één steunkleur, tot een bonte mengeling van vele soorten bloemstukken.
Je kunt een tuintje maken, als bloemstuk op de kist. Of iedereen vragen een enkele bloem mee te nemen, zodat de gasten als laatste groet een zee van bloemen bij de kist of baar neerleggen.
Een kist
Er zijn houten kisten, rieten, lichte, donkere, zware, zachte, traditionele, maar ook ronde en zelfs aaibare… Er zijn zelfs mooie kartonnen kisten en ook kisten met allerlei opdrukken. Kijk maar eens bij bijvoorbeeld www.faircoffins.com
Alles kan, alles mag en alles kan besteld worden.

“Natalie schatte snel in waar onze behoeften lagen en luisterde goed naar alle wensen. Ze nam heel onnadrukkelijk de leiding, maar liet de keuze steeds helemaal aan ons.”
Jan Verbeek

Rouwkaarten
Afbeelding
Er zijn mooie voorbedrukte kaarten en als dit bij jullie past, is dat natuurlijk helemaal goed. Maar van een rouwkaart kun je ook iets heel persoonlijks maken. Ieder leven is uniek, daar past een unieke kaart bij. Je kunt hiervoor een portretfoto gebruiken, maar ook een schilderij, iets van de liefhebberij van de overledene of een afbeelding van zijn of haar favoriete plek of woonhuis.
Tekst
Vaak vragen mensen mij of ik niet een paar teksten kan laten zien om uit te kiezen. Mijn ervaring is dat het veel persoonlijker is om hier even de tijd voor te nemen. Dan komen de woorden heus wel. Juist door samen naar woorden en beelden te zoeken die recht doen aan de persoon kom je zo dicht bij de essentie van de overledene, bij wat hij of zij betekent voor familie en nabestaanden. En het komt altijd goed, het wordt altijd mooi.
Zelf maken
Je kunt de rouwkaarten ook zelf maken of printen. In dat geval zorg ik alleen voor de enveloppen en postzegels.
“Ze betrok ook steeds onze twee volwassen zoons en vriendin erbij. Zo hebben de jongens geholpen met de deur eruit te halen en reden zij de kist met hun vader naar de auto.”
Moniek Greven

Rouwvervoer
Hoe breng je de overledene naar huis, naar het crematorium of de begraafplaats? Ook hier is heel veel mogelijk. Je kunt hiervoor een ‘echte’ rouwauto met chauffeur nemen, maar je mag jouw dierbare ook zelf rijden. In je eigen auto mag ook. Een paar voorbeelden:
Rouwauto’s
- een Cadillac Miller Meteor uit 1966, inmiddels helemaal van binnen helemaal vernieuwd
- mijn auto, een gewone Volvo V70, waarin ook nog een familielid naast de overledene kan zitten.
Kijk voor alle mogelijkheden bij Tarieven vervoer.
Loopkoets
Wat ook heel mooi kan zijn, als alles op loopafstand is, is een loopkoets. Hiermee kunnen jullie samen je dierbare lopend begeleiden bij zijn of haar laatste rit. Bloemen of persoonlijke voorwerpen kun je rondom ophangen of erbij leggen. Ook kinderen kunnen helpen duwen.


Uitvaartbus
Een andere bijzondere optie is de uitvaartbus, waarbij je echt samen blijft. Dit is een speciale, respectvolle, kleinere of grotere bus, waarin de overledene samen met 15 of 22 familieleden vervoerd kan worden.
Mensen vinden dit vaak een verrassende maar heel prettige, mooie manier van rouwvervoer. Het geeft een extra gevoel van samenzijn om dit zo te doen.