Spirituele uitvaart

Wanneer iemand overlijdt, kun je geraakt worden door het wonder van het leven:
het grote mysterie van geboorte, leven en dood. Misschien vertrouw je erop dat de
essentie van de overledene in een andere dimensie verdergaat, en dat de band van
vriendschap en liefde altijd blijft. Die zienswijze is het uitgangspunt bij spirituele uitvaarten.

Als je tijdens je leven verbinding en zingeving hebt gevonden in het spirituele,
dan kun je dat ook in je uitvaart tot uiting willen brengen. Spiritualiteit kent natuurlijk
vele vormen. Je kunt haar vinden in de natuur, in engelen, het Goddelijke, de Bron,
Moeder Aarde, Maria, Jezus, Christus, de Boeddha… en nog zo veel meer.

Mijn spirituele visie

Bijzondere tekenen

Veel nabestaanden ervaren na het overlijden bijzondere tekenen, vaak in de vorm van een buitengewoon (natuur)verschijnsel. Een klok die stilstaat op het moment van overlijden, een regenboog die verschijnt, een vlinder in de winter… Dit soort gebeurtenissen kunnen voor nabestaanden van grote betekenis zijn en veel troost bieden.

Overlijden als loslatingsproces

In de spirituele visie ben je een ziel of geest en heb je een lichaam. In veel religieuze en spirituele tradities wordt de periode tussen het overlijden en de uitvaart als een belangrijke fase gezien voor de ziel van de overledene. Het proces waarin de ziel zich helemaal losmaakt van het lichaam zou een periode van zo’n drie dagen na het overlijden in beslag nemen. Het ligt voor de hand dat vanuit deze visie thuis opbaren de voorkeur heeft boven opbaren in een rouwcentrum.

Natuurlijke materialen

Je kunt het losmakingsproces van de ziel ondersteunen door zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken voor de kist, de baar en/of de lijkwade. Ook kan het lichaam van je dierbare worden opgebaard op graszoden, al dan niet uit eigen tuin, en al dan niet in combinatie met de Biosac 200 (zie hieronder).

Opbaren op graszoden
Graszoden geven een hele prettige, serene sfeer rondom de opbaring. Ieder die dit heeft meegemaakt, kan dit beamen. Het heeft iets etherisch, bijna sprookjesachtig, en toch is het ook aards, vredig en rustig.

Het gras wordt dagelijks besproeid met water waaraan rozemarijnbadmelk en Silicea D8 (een oplossing van fijngemalen bergkristal) is toegevoegd. Dit schept een aangename sfeer van verstilling. Voor mensen die hier gevoelig voor zijn, is met deze methode een koepel van omhulling en vrede rondom de overledene voelbaar.

Rozemarijn en bergkristal

Zowel het gras als de rozemarijn als Silicea hebben een sterke verbinding met het licht. In Europa was het eeuwenlang traditie om gasten takjes rozemarijn aan te bieden als bewijs van liefde en vriendschap. Mensen droegen rozemarijn bij zich en plantten rozemarijn bij hun huizen om zich te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

De gedachte dat de betreffende persoon in de dagen na overlijden terugblikt op zijn of haar leven is ook al eeuwenoud. In het oude Egypte werden takjes rozemarijn op de graftombes van de farao’s gelegd om hen te helpen zich hun vroegere leven te herinneren. Ook Silicea (bergkristal) ondersteunt het proces van zuivering, geeft helderheid en inzicht en bekrachtigt de beschermende werking van de rozemarijn. 

Waken bij de overledene

Een mooie spirituele traditie is om te waken gedurende de (eerste) dagen tussen het overlijden en de begrafenis of crematie. Dit kan in stilte zijn of luisterend naar muziek. Je kunt ook zelf zacht muziek maken of zingen bij de overledene. Of je kunt iets voorlezen uit spirituele teksten of bijvoorbeeld het favoriete boek van je dierbare.

Voor jezelf kan waken fijn zijn omdat de periode tussen overlijden en uitvaart vaak als een drukke tijd ervaren wordt. De tijd nemen om in stilte bij je overleden dierbare te zijn, kan je rust geven, inzicht, verstilling, verdieping en verbinding. Dit zijn heel bijzondere dagen waarin je met je dierbare op een unieke manier samen kunt zijn.

Voor je dierbare kan jouw aanwezigheid en liefdevolle aandacht helpen bij het proces van loslaten van zijn of haar lichaam. Wanneer je met meer mensen waakt, kan jullie gezamenlijke intentie en de kracht van jullie verbondenheid dat proces nog versterken.

Er kwamen honderden mensen langs en ik had in die waanzinnig drukke week vooral behoefte aan een warm iemand, iemand die naast je staat en je de ruimte geeft om jezelf te zijn. En dat was Natalie. Het was vooral haar ‘zijn’ wat ik zo fijn vond

Astrid Mann


Inspiratie voor een spirituele afscheidsviering

Het gaat er mij om dat jij de vorm vindt die voor jou/jullie de meeste betekenis heeft. Hierbij enkele suggesties.

Licht en liefde

Door het gebruik van kaarslicht kun je het geloof dat de overledene naar het licht is overgegaan, kracht bijzetten. Door hem of haar bijvoorbeeld te omringen met kaarsen of waxinelichtjes kun je je dierbare symbolisch in het licht plaatsen. Nabestaanden kunnen ook om beurten een herinnering aan de overledene uitspreken of een typerende eigenschap noemen en hierbij een kaars aansteken.

Stilte en meditatie

In een moment van stilte kan aan de aanwezigen worden gevraagd de overledene in herinnering te nemen en hem/haar in gedachten liefdevol naar het licht te begeleiden.

Door met liefde en respect het leven van de overledene te herdenken, ondersteun je de geest van de overledene bij het terugblikken op zijn of haar zojuist voltooide leven. Ook voor jezelf is dit behulpzaam, voor je eigen rouwproces. Dankbaarheid voor alles wat je dierbare voor je betekend heeft, kan je ondersteunen en kracht geven.

 Kinderen
Kinderen staan van nature veel meer open voor de spiritualiteit rond leven en dood.

Mijn ervaring is dat de symboliek van de metamorfose van rups naar cocon naar vlinder kinderen vaak aanspreekt. Kinderen kunnen zelf vlinders maken of kleuren en die dan op de kist leggen. Goede wensen en herinneringen kunnen op papieren vlinders worden geschreven. Het voorlezen van een eenvoudig verhaal of sprookje vol symboliek zal niet alleen kinderen, maar ook volwassenen raken. Een mooi boek is bijvoorbeeld “Als een engel je komt halen ” of ” Sterrenstof ” of “Er was eens een zieltje”

Meer inspiratie voor de afscheidsviering vind je hier. [link Inspiratie/afscheidsviering]

Mijn eigen visie
Zelf sta ik spiritueel in het leven. Ik mediteer vrijwel dagelijks, doe aan tai chi en qigong en geef daar ook les in. Verder heb ik mij onder meer verdiept in yoga, Touch for Health, meridiaan massage, aromatherapie, Bachbloesem remedies, EHBO homeopathie, Een Cursus in Wonderen en Attitudinal Healing.

Meer over mijn beleving van spiritualiteit en mijn stijl van uitvaartbegeleiding lees je bij

Ervaring

Het wordt allemaal zoveel mooier en waardiger als je het op je eigen manier kunt doen, samen met elkaar. Dat haalt die zwartheid en dat onpersoonlijke eraf. Natalie gaat zo ver mogelijk in al je wensen mee, of komt met alternatieven. Ze houdt het overzicht en straalt heel veel rust uit. Ze geeft je zo’n gevoel van ‘het komt allemaal goed.’

Moniek Greven

Natalie Bosscher Uitvaart

C van Pallandthof 45
1628 ZG Hoorn

info@nataliebosscheruitvaart.nl
06-45 24 44 51 (24/7)

Omdat er liefde is
bestaat er geen voorbij
in alle eeuwigheid ben jij

Toon Hermans