Opbaren: waar en hoe?

Je dierbare kan gewoon thuis worden opgebaard, of in een rouwcentrum. Er zijn verschillende methodes om het lichaam tijdelijk te conserveren, zowel traditionele als eigentijdse, duurzamere varianten. Hieronder vertel ik je er graag meer over.

Thuis opbaren

Het prettige van thuis opbaren is dat familie en vrienden op elk ogenblik van de dag (en nacht) naar hun dierbare toe kunnen gaan. De ruimte is eigen en iedereen kan naar behoefte bij de overledene zijn. Dit wordt na afloop altijd als zeer waardevol ervaren.

Het wordt elke dag een beetje mooier rondom de overledene. Met bloemen, foto’s, tekeningen, dierbare herinneringen, briefjes of kaarsen.

Traditionele methodes van opbaren
Het helpt nabestaanden in hun rouwproces wanneer het lichaam tijdens de opbaring zo natuurlijk en herkenbaar mogelijk blijft. In Nederland zijn er twee gangbare methoden om het lichaam te conserveren: met een koelplaat en door middel van thanatopraxie. Thanatopraxie is een lichte balseming die het lichaam na overlijden tijdelijk conserveert. Meer informatie vind je hier: thanatopraxie

In je eigen wijsheid volgen ligt je kracht en straks je troost,
ik ondersteun je graag hierbij

Natuurlijke methodes van opbaren

Opbaren op graszoden is een zeer natuurlijke methode die steeds vaker wordt gebruikt.
Een geheel nieuwe methode is de Bio Sac 200, waarbij het lichaam van de overledene op kamertemperatuur blijft. Ook deze methode is geheel natuurlijk en zonder
invasieve ingrepen.

Meer over opbaren op graszoden en de Bio Sac 200 lees je bij Groene uitvaart. Over de spirituele aspecten van deze twee methodes lees je meer bij Spirituele uitvaart.

Opbaren in een rouwcentrum
Ook in een rouwcentrum kun je tegenwoordig een eigen sfeer creëren en langere tijd bij je dierbare verblijven. Het is ook mogelijk om een eigen familiekamer te huren. De ruimte wordt dan een beetje een tweede thuis.

Kosten
De kosten van een rouwcentrum zijn wel hoger dan bij een thuisopbaring. Bij thuisopbaring heb je alleen de eenmalige kosten voor de koeling (vanaf 170 euro), aangezien mijn dagelijkse controle bij de prijs is inbegrepen. Bij een rouwcentrum is de huur van de ruimte zo’n 125 euro per dag.

Natalie Bosscher Uitvaart

C van Pallandthof 45
1628 ZG Hoorn

info@nataliebosscheruitvaart.nl
06-45 24 44 51 (24/7)

Omdat er liefde is
bestaat er geen voorbij
in alle eeuwigheid ben jij

Toon Hermans