Kist of baar?
Vaak is het mogelijk om nog even te wachten met het uitzoeken van een kist. Misschien ligt de overledene nog zo mooi/fijn op bed, of in een rieten baar. Het kan prettig zijn om voor elke keuze de tijd te nemen. Zo kun je het afscheid, dat vaak al moeilijk genoeg is, stapsgewijs in je eigen tempo doen.

Een baar
Als je overleden dierbare opgehaald moet worden uit bijvoorbeeld het ziekenhuis, kan dat heel goed in een rieten baar. Dat toont en voelt veel warmer en vriendelijker dan een brancard. Ook tijdens de opbaring thuis of in een rouwcentrum is de overledene in een baar veel toegankelijker.
Soms vindt de familie de rieten baar zo mooi, dat hun dierbare er ook in begraven of gecremeerd mag worden. Je kunt hem of haar dan in mooie doeken wikkelen, alsof je een baby inbakert, en liefdevol toedekken. Dit kan met een officiële lijkwade, maar elke mooie stof van natuurlijk materiaal en met de juiste afmetingen voldoet.
Er zijn vele soorten kisten en baren.
Die kun je ook zelf maken, of zelf beschilderen of beplakken.
Alles wat je zelf doet, kan je helpen bij de rouwverwerking.

Een kist
Er zijn houten kisten, rieten, lichte, donkere, zware, zachte, traditionele, maar ook ronde en zelfs aaibare… Er zijn zelfs mooie kartonnen kisten en ook kisten met allerlei opdrukken. Kijk maar eens bij bijvoorbeeld www.faircoffins.com
Alles kan, alles mag en alles kan besteld worden.

Kist zelf versieren
Je kunt ook een eigen afbeelding laten printen op de kist, of die zelf beschilderen. Of je kunt de kist beplakken met tekeningen, van kinderen en van ‘grote mensen’.
Zo kun je van de kist een uniek laatste huisje maken.
.

Kist zelf maken
Een andere optie is de kist zelf of samen maken. De afmetingen vind je bijvoorbeeld hier: zelf-een-kist-maken, of bij de doe-het-zelf-kist.