Aandacht voor kinderen en tieners

Kinderen zijn van nature niet bang voor de dood. Voor alle kinderen, jong of ouder, is het belangrijk dat ze gehoord worden en hun vragen kunnen stellen. Ze vinden het altijd fijn als ze iets tastbaars kunnen doen.

Jonge kinderen

Kinderen zijn van nature niet bang voor de dood. De dood hoort bij het wonder van het leven. Voor alle kinderen, hoe jong ook, is het belangrijk dat ze gehoord worden en hun vragen kunnen stellen.

Ze kunnen wel reageren op de emoties van de volwassenen om hen heen en die soms ook overnemen. Ook de hele kleintjes, waarvan je misschien denkt dat ze er te jong voor zijn, horen en vooral voelen veel. Daarom is het beter om ze niet te veel af te schermen maar ze er juist bij te betrekken als er iemand in hun nabijheid overlijdt. Zo krijgen ze de kans om hun eigen ervaring op te doen.

Als bijvoorbeeld opa is overleden, kun je een kleinkind de gelegenheid geven om te voelen dat opa nu koud aanvoelt. Niets moet, alles mag. Kinderen kunnen het ene moment verdrietig zijn en twee tellen later weer bij of onder de kist van opa spelen.

“Ze betrok ook steeds onze twee volwassen zoons en vriendin erbij. Zo hebben de jongens geholpen met de deur eruit te halen en reden zij de kist met hun vader naar de auto.” 

Moniek Greven

Oudere kinderen en tieners

Oudere kinderen kun je elke dag even vragen hoe het met ze is, of iets te delen over hun verdriet. Ook en juist als ze het moeilijk vinden, de aandacht en de ruimte die je ze geeft, is in deze dagen heel belangrijk.

Het is voor kinderen altijd fijn als ze iets tastbaars kunnen doen. Ze kunnen een tekening maken of iets knutselen en bij de overledene leggen. Ze kunnen foto’s maken, of een geluids- of video-opname die afgespeeld wordt bij het afscheid. Misschien willen ze wel iets schrijven voor op de afscheidsbijeenkomst, en mag het openblijven of ze dat zelf voorlezen of dat aan iemand anders overlaten.

Zowel jonge als oudere kinderen kunnen op de afscheidsbijeenkomst een rol van betekenis krijgen door bijvoorbeeld een bloem of tekening neer te leggen, iets voor te lezen, iets uit te delen of kaarsjes aan te steken.

Natalie Bosscher Uitvaart

C van Pallandthof 45
1628 ZG Hoorn

info@nataliebosscheruitvaart.nl
06-45 24 44 51 (24/7)

Omdat er liefde is
bestaat er geen voorbij
in alle eeuwigheid ben jij

Toon Hermans