Begeleiding


Vrijblijvend voorgesprek

Misschien wil je een voorgesprek omdat de dood nabij is en het rust geeft om elkaar te leren kennen en te horen dat alles goed geregeld kan worden. Je kunt met al je vragen komen en je zo vast een beeld vormen van wat er bij de uitvaart allemaal komt kijken. Er zijn zoveel mogelijkheden en zoveel keuzes. Pas als je de mogelijkheden kent, kun je voelen wat bij jou past en je eigen beslissing nemen. Je kunt ook ver van te voren een voorgesprek aanvragen, als er van een overlijden nog helemaal geen sprake is. Het kan fijn zijn en rust geven als er al veel geregeld is, zowel voor jezelf als voor je nabestaanden. Ook geeft het vaak een prettig gevoel dat je mij al kent en weet dat alles in goede handen is.

  

Bij de laatste verzorging aanwezig zijn
is een goede manier om met je rouwverwerking te beginnen.
Deze momenten komen immers nooit meer terug.

Stervensbegeleiding

Wanneer je weet dat je gaat sterven, wordt alles anders. De buitenwereld wordt minder belangrijk, je wereld wordt kleiner, je aandacht gaat meer naar de belangrijke mensen om je heen en wat voor jou belangrijk is.

Soms is er nog veel te verwerken: heftige emoties van verdriet, rouw, boosheid of misschien iets heel anders. Hoe dan ook is sterven is een hele belangrijke fase in je leven. Veel mensen worden zich bewust dat er misschien meer is dan dit leven. Op welke manier dan ook.

Ik kan je in dit proces van loslaten ondersteunen en een luisterend oor bieden. Ook kan ik je helpen om eventueel uit te spreken wat nog gezegd mag worden. Juist het feit dat ik geen familielid ben, kan je daarin extra ruimte bieden, is mijn ervaring.

Mijn expertise berust op mijn ervaring als zorgvrijwilliger en vrijwilliger geestelijk welzijn in Hospice Dignitas in Hoorn, waar ik 10 jaar heb gewerkt. Ook heb ik heel veel gelezen over overlijden en de laatste levensfase.

Natalie wist toen een mooie bordeauxrode limousine te regelen die mijn zoon zelf mocht besturen, met mij ernaast en de kist achterin. Na afloop kreeg ik ook van iedereen terug dat ze zich zo gehoord en gerespecteerd voelden.  


Wiek Luza

Van overlijden tot nazorg

In de dagen na het overlijden komt er als naaste veel op je af. Je moet allerlei beslissingen nemen, maar dat hoeft niet overhaast. Het stap voor stap afscheid nemen van je dierbare, in alle rust, is minstens zo belangrijk.

Mijn focus ligt altijd op aanvoelen wat nodig is en daar tijd en ruimte voor creëren. Daarnaast hou ik het overzicht over alles wat er geregeld moet worden. Zoals:

  * Wie moet er gebeld worden? Wat moet er aan papieren worden geregeld?
  * Thuis opbaren, of in het rouwcentrum? Op bed, in een baar of in een kist?
  * Zou je willen helpen met de laatste verzorging?  
  * Hoe ziet de rouwkaart eruit en welke woorden passen bij jullie?
  * Wordt het een begrafenis of een crematie, al dan niet ‘groen’ of spiritueel?
  * Hoe zit het met bloemen, bezoek, rouwvervoer?
  * Hoe willen jullie de afscheidsviering invullen, en op welke locatie?
  * Wat willen jullie graag zelf doen, waar kan ik jullie helpen?
  * Wat is er allemaal nog wél mogelijk, in coronatijd?

Er is vaak véél meer mogelijk dan je denkt, ook in coronatijd. Desgewenst zet ik me daar graag voor in.

Laatste verzorging

Meehelpen of aanwezig zijn bij de laatste verzorging is niet eng. Het geeft juist veel voldoening om dit nog voor je naaste te kunnen doen. Ook is dit een goed begin van je eigen rouwverwerking.

Opbaren: waar en hoe?

Je dierbare kan thuis worden opgebaard of in een rouwcentrum. Naast koeling en balseming zijn er ook duurzame methodes zoals opbaren op graszoden of het gebruik van de Biosac200.

Kist of baar?


Er is veel keus in kisten en baren. Je kunt ze zelf versieren, of zelfs maken. Een rieten baar kan een vriendelijk alternatief zijn voor een kist of brancard. En je hoeft niet meteen te beslissen.

Aandacht voor kinderen


Kinderen zijn van nature niet bang voor de dood. Voor alle kinderen, jong of ouder, is het belangrijk dat ze gehoord worden en hun vragen kunnen stellen. Ze vinden het altijd fijn als ze iets tastbaars kunnen doen.

Wereldlichtjesdag

De afscheidsviering

Net als ieder mens is elke afscheidsviering uniek. Eenvoudig of uitbundig, in aula, kerk of restaurant, of gewoon thuis of in de tuin. Al dan niet met muziek, sprekers, of een ritueel. Als het maar bij jullie past.

Nazorg

Na de uitvaart wordt je verlies pas echt voelbaar. Soms heb je behoefte aan een luisterend oor, of heb je praktische vragen, of wil je nog dankkaartjes maken. Ook dat hoort bij mijn begeleiding.

Ervaring

Ik weet dat Natalie dol is op engelen. Zelf heeft ze ook iets engelachtigs, alsof ze al iets van de schoonheid van de andere wereld in zich meedraagt. Ik kon er echt van genieten om haar daar zo mooi te zien staan. Ze heeft duidelijk een pad bewandeld waarin ze zichzelf heeft ont-dekt en ont-wikkeld.

Astrid

Natalie Bosscher Uitvaart

C van Pallandthof 45
1628 ZG Hoorn

info@nataliebosscheruitvaart.nl
06-45 24 44 51 (24/7)

Omdat er liefde is
bestaat er geen voorbij
in alle eeuwigheid ben jij

Toon Hermans