Crematie
Veel mensen kiezen tegenwoordig voor cremeren.
Voor nabestaanden die het fijn vinden om toch een
plek te hebben waar ze bij hun dierbare kunnen zijn,
kan er een gedenkplek worden gecreëerd.

As zelf begraven
De as kan los of in een ecologische asbus ook worden begraven in de natuur; je tuin, bijvoorbeeld in een bloembed of bij een struik of boom. De wortels nemen de as in de loop der tijd op en zo wordt je lichaam een deel van de boom, bloemen of struik… terug naar de natuur.
Urn bijzetten
De urn met de as kan worden bijgezet op een begraafplaats, in een urnenmuur of urnen graf. Voor nabestaanden komt daarmee de ervaring van een bezoek aan je laatste rustplaats dicht in de buurt van langsgaan bij een graf.
As zelf uitstrooien
De as kan ook worden uitgestrooid in je eigen tuin, of op een mooie plek in de natuur. Wettelijk moet er toestemming worden gevraagd aan de eigenaar van de grond waar de as uitgestrooid zal worden. In de praktijk wordt het meestal gedoogd. Je hoeft geen toestemming te vragen aan de eigenaar van een strand voor een as-uitstrooiing op zee.
Hemelverstrooiing
Een bijzondere wijze van asverstrooiing wordt aangeboden door bijvoorbeeld Hemelvlucht. Zij verzorgen in heel Nederland de unieke mogelijkheid om de as te verstrooien op een hoogte van ruim 20 kilometer in de atmosfeer, door middel van een heliumballon. Een andere optie is asverstrooiing per vuurpijl boven zee.
As als sieraad
Je kunt een stukje as laten vormgegeven in een sieraad, door bijvoorbeeld Jasca Boeters van www.jascajewels.com. Dit kun je ook aan je eigen juwelier vragen – de meesten zullen het een eer vinden om dit voor je te doen. Online kun je ook veel mogelijkheden vinden.
Asbestemmingen via het crematorium
Het crematorium is wettelijk verplicht de as een maand te bewaren. Daarna kan de asbus of urn worden opgehaald, of je kunt aangeven dat je de as wilt laten uitstrooien op bijvoorbeeld het crematoriumterrein of op zee.

Urn: Susanne Arnoldussen-Suermondt
Ook al ben ik er niet meer, je kunt me voelen in de wind, die zacht je wangen streelt, je kunt me horen in de regen, die een liedje voor je zingt.
Je kunt me zien in de regenboog, die je betovert met haar kleuren, je kunt me overal vinden, ook al ben ik er niet meer.
Anoniem
Crematoria Noord-Holland
Crematorium Schagen
Midden in het West-Friese polderlandschap, net buiten Schagen, ligt Yarden Crematorium Schagerkogge. Vanuit de sfeervolle aula heb je een prachtig uitzicht over de mooie, grote vijver. Een ideale plek om in alle rust stil te staan bij de overledene en afscheid te nemen.
Crematorium Heerhugowaard
Waerdse Landen is een kleurrijke, moderne ontmoetingsplek gelegen aan de rand van Heerhugowaard, gericht op het creëren van mooie herinneringen aan een afscheid. Het pand is ruim van opzet, net als de tijden in de aula, huiskamer en de Waerdse Tuin, waar ook buiten afscheidsbijeenkomsten mogelijk zijn.
Crematorium Hoorn
Crematorium Hoorn ligt in een landelijke omgeving en straalt rust en een intieme sfeer uit. Naast het aulagebouw staat een karakteristiek vormgegeven klokkentoren, die geluid kan worden bij afscheidsviering.
Crematorium Alkmaar
Crematorium Alkmaar is in 2019 gebouwd. Het is een modern en licht gebouw gelegen aan de ring van Alkmaar, midden in het polderlandschap van de Egmondermeer.
Crematorium Westerveld te Driehuis
Westerveld is het eerste crematorium van Nederland en gelegen in een groen en heuvelachtig duingebied. Crematorium Westerveld heeft een bijzondere, monumentale uitstraling. Het is niet alleen als laatste rustplaats erg geliefd, maar ook als wandelgebied.
Crematorium Zaanstad te Zaandam
Crematorium Zaanstad ligt aan de rand van Zaandam in het gebied de Vijfhoek, waar een natuurgebied en een industrieterrein aan elkaar grenzen.
Crematorium Haarlem
Crematorium Haarlem is gelegen in Haarlem Noord. Dit zeer lichte en open gebouw harmonieert met de rustieke dennenbomen rondom en het groen van de beide prachtige begraafplaatsen aan weerszijden van de weg. Midden in het unieke gebouw ligt een grote binnentuin die doet denken aan een middeleeuwse kloostertuin. De overdekte rondgang rondom de tuin verbindt in een soort ritueel alle onderdelen van de uitvaart.
De Nieuwe Ooster te Amsterdam
Het rijks monumentale aulagebouw heeft sinds 2013 een nieuwe aanbouw waarin het crematorium is gevestigd. Vanuit de grote aula kan de kist met de overledene als afsluiting van de plechtigheid op indrukwekkende wijze omhoog gaan.
Een uniek ritueel dat veel nabestaanden als zeer bijzonder ervaren.
Crematorion te Amsterdam, buiten gelegen op begraafplaats Zorgvlied, prachtig gelegen aan de Amstel te Amstelveen. Het Crematorion is onderdeel van een geheel nieuw concept gericht op het begeleiden in de buitenlucht van de overledene, door de nabestaanden, tot aan de oven.
Crematorium Westerhout te Beverwijk
Het respect voor leven en dood komt samen in het stijlvol en toegankelijke Crematie Centrum Westerhout, gelegen op landgoed Westerhout, een duinstrook tussen Beverwijk en Wijk aan Zee.
Neem contact op voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden en tarieven van de diverse crematoria.