Laatste verzorging

Wanneer ik bij een familie kom als iemand overleden is, vraag ik altijd of ik even kennis mag maken met de overledene. Dit wordt altijd als heel prettig en warm ervaren. Zo raken we vaak al in gesprek en leer ik hem of haar en de familie al een beetje kennen.

De laatste zorg

Dan vraag ik of jullie al nagedacht hebben of jullie willen helpen bij de laatste verzorging van je dierbare, ook wel afleggen genoemd. Misschien lijkt je dit eng, of denk je dat je het niet kunt omdat je het nog nooit eerder gedaan hebt. Ik kan je geruststellen dat dit helemaal niet eng is. Het kan juist heel fijn zijn om je dierbare nog een keer te kunnen omringen met je liefdevolle zorg.

Voor de laatste keer je geliefde aanraken en verzorgen geeft veel voldoening en wordt altijd als heel helend ervaren. Samen wassen, samen incrèmen, samen aankleden. Samen eventueel scheren en het haar kammen, sieraden omdoen, tot het helemaal goed is. Ook als je dit liever niet zelf doet, kan het fijn zijn om mij bij de verzorging bij te staan. Bijvoorbeeld door kleding uit te zoeken en die aan te geven.

Bij de laatste verzorging aanwezig zijn is een goede manier om met je rouwverwerking te beginnen. Deze momenten komen immers nooit meer terug.

Natalie Bosscher Uitvaart

C van Pallandthof 45
1628 ZG Hoorn

info@nataliebosscheruitvaart.nl
06-45 24 44 51 (24/7)

Omdat er liefde is
bestaat er geen voorbij
in alle eeuwigheid ben jij

Toon Hermans