Groene uitvaart
Kiezen voor een zoveel mogelijk groene of duurzame uitvaart is een mooie
manier om de cirkel van het leven te eren. Op deze pagina geef ik je graag wat suggesties.

Natuurlijk koelen op graszoden
Verse graszoden, het liefst uit eigen tuin of omgeving, worden onder de baar, de kist of het bed geplaatst. Na de uitvaart kunnen de graszoden weer in het grasveld worden teruggelegd. Het gras groeit tijdens de opbaring ook gewoon door…
Koelende werking
Door de graszoden regelmatig goed te besproeien, minstens twee keer per dag, vindt er fotosynthese en een actief verdampingsproces plaats, waardoor er warmte aan de omgeving wordt onttrokken. Het gras neemt dus warmte op.
Op hele warme, zomerse dagen, kan eventueel extra gekoeld worden door emmers ijswater in de hoeken van de kamer neer te zetten of koelelementen of flesjes ijswater bij de overledene te leggen.
Het gras wordt dagelijks besproeid met water waaraan rozemarijnbadmelk en Silicea D8 (een oplossing van fijngemalen bergkristal) is toegevoegd. Voor mensen die hier gevoelig voor zijn, schept dit een bijzondere, aangename sfeer.
Bij Spirituele Uitvaart lees je meer over de spirituele aspecten van opbaring op graszoden.
“Voor de familie is dit een natuurlijke ervaring met een opgebaarde overledene.
Ze kunnen gewoon van hun dierbare afscheid nemen.”
Bio Sac
Bio-Sac 200
Een nieuwe, 100% natuurlijke opbaarmethode
De Bio Sac 200 is eveneens een volledig natuurlijke methode en daarmee zeer geschikt wanneer je kiest voor een duurzame uitvaart. Dit product is honderd procent biologisch en ecologisch.
De Bio Sac 200 bestaat uit twee filterzakjes die op de droge en gedesinfecteerde blote huid van de buik van de overledene gelegd worden.
De inhoud van het filterzakje bestaat uit twee hoofdbestanddelen: actieve koolstof en geïmpregneerde klei. Deze adsorberen gassen en geuren, waardoor het lichaam op een natuurlijke manier geconserveerd wordt. Bijkomend voordeel is dat het lichaam van de overledene op kamertemperatuur kan blijven, wat natuurlijk prettig is voor de nabestaanden.
Een film die je meer laat zien over het gebruik van de Bio Sac200 vind je hier.

“Een steenhouwer kan granieten grafstenen schoonmaken en prachtig polijsten, zodat deze er weer als nieuw uitzien. ”

Circle Stones
Hergebruik van stenen grafmonumenten
Bij een begrafenis kiezen veel mensen voor een natuurstenen grafmonument van graniet, dat meestal in Azië gewonnen wordt. Dit graniet is honderden miljoenen jaren geleden door de natuur gevormd, maar wordt na verwijdering van het graf simpelweg tot puin vermalen voor de wegenbouw. Terwijl het bij hergebruik nog vele jaren mee zou kunnen gaan.
Een steenhouwer kan oude granieten grafstenen schoonmaken en prachtig polijsten, zodat deze er weer als nieuw uitzien. Door te kiezen voor een Circle Stone kies je voor een steen die op deze manier weer een nieuw leven krijgt. Ook hoeft er dan geen nieuw natuursteen in Azië gewonnen en getransporteerd te worden.
Ga voor meer informatie en voor deelnemende steenhouwers bij jou in de buurt naar www.circlestone.nl.
Natuurbegraafplaats Geestmerloo
In Noord-Holland mag er vanaf juli 2020 begraven worden op natuurbegraafplaats Geestmerloo bij Geestmerambacht. Ook elders in het land zijn natuurbegraafplaatsen.
Voor een natuurbegraafplaats gelden duurzame voorschriften voor je laatste omhulling (kist of baar). Er is een eeuwige grafrust en er zijn geen kosten voor onderhoud of grafmonument.
Kijk hier voor de Tarieven.
