Natalie

Van jongs af aan hebben bewustzijn en de natuur veel voor mij betekend.
Bomen, beagles en veel buiten zijn maken me gelukkig. Ik hou van licht,
van mooie kleuren en ik heb een zwak voor eigenwijze mensen.

Als kind en tiener was ik heel bang om dood te gaan. Ik had last van hyperventilatie en
ben meerdere malen in therapie geweest – nu zou ik waarschijnlijk hoogsensitief zijn genoemd.
Maar ik moest ook sterk zijn van mezelf. Toch eindigde mijn studie psychologie na vier jaar
in een burn-out, een term die toen ook nog niet bestond.

Voor de afscheidsviering heb ik een groot vertrouwen in de veerkracht en creativiteit van de nabestaanden. De unieke mens die elke overledene was, kan op vele manieren gezien, gehoord, gevoeld en gevierd worden.


Natalie Bosscher

Stervensbegeleiding

Ik ben jong getrouwd en heb met man en drie kinderen zeven jaar in het buitenland gewoond, in Noorwegen en Schotland. Een prachtige, verrijkende ervaring voor ons allemaal. Terug in Nederland, de kinderen waren inmiddels tieners, kwam het moment waarop ik dacht: ‘Wat wil ik nu nog doen?’

Onverwachts kwam er een antwoord in me op: ‘Stervensbegeleiding.’ In eerste instantie verwonderde dat mij, maar ik ben er toen wel over gaan lezen. Kort daarna startte er ‘toevallig’ een hospice in de buurt, Hospice Dignitas in Hoorn. Daar heb ik met veel plezier tien jaar gewerkt, eerst als zorgvrijwilliger en later ook als vrijwilliger geestelijk welzijn. Ook heb ik daar het gebruik van hand- en voetmassage en aromatherapie helpen introduceren.

Ik ben niet meer bang voor de dood en zie die nu als onlosmakelijk verbonden met het leven. Het leven is juist zo kostbaar en waardevol omdat het eindig is.  


Natalie Bosscher

Het uitvaartvak in de praktijk

Dit prachtige werk, het verzorgen en begeleiden van mensen in de laatste fase van hun leven, bracht me in aanraking met uitvaartbegeleiding. Steeds werd ik uitgenodigd voor de volgende stap op mijn pad. Eerst door Martien Weel, een heel praktische en eigen-wijze uitvaartbegeleider. Bij hem mocht ik een jaar lang meelopen en heb ik veel van het vak geleerd. Maar bij het heel emotionele afscheid van Jochem-Bram, een prachtige tiener van dezelfde leeftijd als destijds mijn kinderen, kwam het verdriet zo dichtbij dat ik wilde stoppen met het uitvaren.

Toch ging mijn hart weer helemaal open toen ik een half jaar later opnieuw gevraagd werd, ditmaal door Gijsje Teunissen van Charon Uitvaartbegeleiding. Daar ben ik 12 jaar aan verbonden geweest, waarvan ruim 7 jaar als franchisehouder: Charon Hoorn. Hier leerde ik over liefdevolle begeleidingen, sfeervolle rituelen, opbaren op graszoden, stijlvolle en natuurlijke materialen, en wat er allemaal nog méér mogelijk is op uitvaartgebied.

Mijn eigen visie

Ik ben niet meer bang voor de dood en zie die nu als onlosmakelijk verbonden met het leven. Het leven is juist zo kostbaar en waardevol omdat het eindig is. En tegelijkertijd zie ik de dood niet als een echt einde, maar meer als een verandering van vorm, zoals een rups die verandert in een vlinder. De essentie van de ander blijft aanwezig in je leven, maar op een nieuwe manier. Dit besef vraagt om verwondering, om vertrouwen, om liefde.

Ik lees graag en veel over stervensbegeleiding, rouwbegeleiding en spiritualiteit. Zelf sta ik ook spiritueel in het leven. Zo mediteer ik dagelijks en geef ik tweemaal per week les in tai chi en qigong. Het is heerlijk om mensen te helpen ontspannen en loslaten, to go with the flow. Dat geeft balans en positiviteit en brengt me in het nu. Verder heb ik me onder meer verdiept in yoga, Bachbloesemremedies, Touch for Health, meridiaanmassage, EHBO homeopathie, intuïtieve ontwikkeling, Een Cursus In Wonderen en Attitudinal Healing.

Toen mijn buurman zag dat mijn man thuis lag opgebaard, was hij helemaal overstuur. Dat had zijn vrouw ook zo graag gewild, maar de begrafenisvereniging had gezegd dat dat niet kon. ‘Al had ik het raam eruit moeten halen!’ zei Natalie toen. Dat is echt typisch Natalie, die daadkracht.

 

Moniek Greven


Mijn eigen stijl: Natalie Bosscher Uitvaart

Gaandeweg heb ik steeds meer mijn eigen stijl ontwikkeld en inmiddels ben ik echt voor mezelf begonnen. Zo kan ik mijn uitvaartbegeleiding helemaal op mijn eigen wijze vormgeven, inclusief een eigen website.

Ik breng graag licht en houvast in een tijd van verdriet, onzekerheid en rouw. Door werkelijk aanwezig te zijn, probeer ik rust en ruimte te bieden en dienstbaar te zijn aan dat wat er van moment tot moment nodig is. Het liefst doe ik de laatste verzorging samen met de familie, mede omdat dit voor hun zo’n liefdevol begin is van hun eigen rouwverwerking.

Voor de afscheidsviering heb ik een groot vertrouwen in de veerkracht en creativiteit van de nabestaanden. De unieke mens die elke overledene was, kan op vele manieren gezien, gehoord, gevoeld en gevierd worden. Een mooi ritueel kan de aanwezigen hierbij helpen om zich te verbinden met wat wezenlijk is, in alle eenvoud.

Ik woon nog altijd in Hoorn, samen met mijn man en onze derde beagle. Nu mijn drie kinderen zijn uitgevlogen, hoop ik nog veel mensen te mogen bijstaan in de bijzondere tijd rond een overlijden. Ook ben ik altijd beschikbaar om een lezing te komen geven over alle mogelijkheden rond overlijden, opbaren en uitvaren.

Ervaring

“Wij geven jou een 10 voor de manier waarop je deze roeping vormgeeft. Dank voor je liefde, aandacht, zorgvuldigheid, respect en compassie.”

Aafke Bruijn

Natalie Bosscher Uitvaart

C van Pallandthof 45
1628 ZG Hoorn

info@nataliebosscheruitvaart.nl
06-45 24 44 51 (24/7)

Omdat er liefde is
bestaat er geen voorbij
in alle eeuwigheid ben jij

Toon Hermans